A mai modern világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, és ennek keretein belül a halfogyasztás. Például a pangasius vagy magyarosan pangáziusz.
Érdemes azonban jól utána járnunk, hogy melyik az a halfajta, vagy halból készült étel, amelyet bátran fogyaszthatunk, és mi az amit messziről el kell kerülnünk, mert talán többet ártunk vele a szervezetünknek, mint azt gondolnánk.
Ha halat vásárolunk, és megnézzük a szupermarketben a halpultot vagy a mirelit hal termékeket, akkor sajnos nagy eséllyel találunk közötte pangasius filét.
Hogy miért? A válasz, hogy olcsó, kevés szálkát tartalmaz, de sokan nem tudják, hogynem elég, hogy az íze is pocsék, hanem a húsa rendkívül káros az emberi szervezetre is.
Mi a pangasius?
Más néven Délkelet-Ázsiai cápaharcsa, egy a harcsafajták családjába tartozó hal.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy cápaharcsa, hal is, olcsó is, szálkamentes is, akkor mégis mitől ártalmas?
2007-ben a Természetvédelmi Világalap tiltó listájára került, mert a tenyésztési módszerek környezetkárosítóak, így a pangasius húsa is rendkívül toxikus, és az emberi szervezetre ártalmas, tele van arzénnel, nehézfémekkel, és baktériumokkal.
Pangasius a legegészségtelenebb hal
Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a tenyésztés során egy kis ketrecben vergődik 70-80 db cápaharcsa, melyet döghússal, és génmódosított táppal etetnek. A tenyésztő helyeken lévő víz tele van emberi és állati ürülékkel, és a pangasius mégis túléli, mert ha nem lenne elég a sok szemét ami megeszik, még antibiotikumokkal is tömik őket folyamatosan, hogy túléljék ezt a szennyezett környezetet. Mi pedig ennek a húsát esszük, sajnos nagyon sokan.
Az az leszel, amit megeszel mondás nemcsak az emberekre igaz. Gondoljunk csak bele, ha szemetet eszik, akkor a saját húsa is tele van ezekkel a mérgező anyagokkal.
Ezeket a halakat feldolgozás előtt ráadásul foszfáttal is etetik, mert a foszfát megköti a vizet, így kb 20 %-os súlynövekedést is el lehet érni fagyasztáskor.
Pangáziuszt ha lehet kerüljük el
Ha tehát halat szeretnénk fogyasztani kerüljük a pangasiust, és kerüljük a sűrítményből készült különféle halrudakat is. Ha mirelit halat vásárolunk, a termékek hátoldalán minden esetben olvassuk el az összetételt, és csak olyat vásároljunk meg, amely valóban halat tartalmaz.
Az egészség fontos, étkezzünk körültekintően, a hosszú és egészséges élet érdekében.